Opnieuw in loondienst

Precies een maand geleden schreef ik in dit stukje, dat ik een baan in loondienst aan het overwegen was. Het kan snel gaan, want inmiddels héb ik een baan in loondienst. Het is wel een tijdelijke baan, tot maart, maar dat is dan ook het enige nadeel dat ik aan deze baan zie.

De baan is voor acht uur per week, in te vullen op één dag. Dat is prima te combineren met mijn baan als zzp'er. De baan ligt in lijn met mijn werkzaamheden, maar is ook weer een nieuwe uitdaging met toch wel enige verantwoordelijkheid. Heerlijk! De secundaire voorwaarden lijken in deze baan prima geregeld, in tegenstelling tot bij mijn vorige baan. Als ik overuren moet maken (met de nadruk op als) dan staat in de cao keurig waar ik recht op heb. In mijn vorige loondienstbaan werkte ik 6 uur per week over, zonder compensatie. Wat ik nog steeds BELACHELIJK vind. En wat nog steeds door veel ex-collega's daar gebeurt.
Ik werk in een niet al te groot team binnen een grotere organisatie, heb de vrijheid mijn werk uit te voeren naar eigen inzicht en leer veel nieuwe dingen. Het salaris is ook helemaal prima.  Kortom, hier zit een blij mens :).

De baan betekent dus ook een verandering in inkomsten. Hoe precies, dat kan ik nog niet helemaal goed inschatten. Mijn zzp-inkomsten verschillen sterk per maand. Ik zal tot maart iets minder opdrachten aan kunnen nemen. In hoeverre dat verschil maakt over het uiteindelijke jaarinkomen..., ik verwacht niet zoveel. Waarschijnlijk komt het er op neer dat ik de komende weken iets meer uren zal maken dan normaal (voor zover je als zzp'er in mijn branche van een vast aantal werkuren per week kunt spreken). Dat is niet erg, die ruimte heb ik.

De grootste verandering is dat een deel van mijn inkomen nu regelmatig is. Met mijn inkomen uit loondienst en het inkomen van mijn man, hebben we genoeg om de maand door te komen met ons gezin en zelfs iets over te houden. Ik laat mijn loon rechtstreeks op onze gezamenlijke rekening storten, waar we alle kosten voor levensonderhoud van betalen.
Normaliter maak ik van mijn zzp-inkomsten een X percentage over naar deze rekening. Dat zal ik tot maart niet doen. Mijn zzp-inkomsten willen we nu gebruiken voor zaken als hypotheekaflossing en het aanvullen van onze spaarbuffer. Ik wil al een tijdje graag een deel van ons spaargeld in een deposito zetten. Liefst ook op zo'n manier dat het voor langere tijd vast staat, ivm de hogere rente. Daarvoor vind ik onze huidige buffer iets te laag. Stel dat er onverwachte uitgaven zijn, dan wil ik hier niet het geld van de depositorekening voor gebruiken, met alle boete-kosten van dien. Dit lijkt me een prima moment om werk te maken van dit voornemen.

Geld 'in overvloed' voelt luxe en op mondiaal niveau is dat natuurlijk ook zo. Kijk ik om me heen, dan realiseer ik me dat onze inkomens helemaal niet zo hoog zijn. Er zijn heel wat leeftijdgenoten die meer verdienen met hun werk, maar minder overhouden. Zij hebben vaak ook een heel ander uitgavenpatroon.

Wij hoeven niet iedere maand uit eten. Liever niet, zelfs. We hebben er allebei niet zoveel mee. Ik hoef ook niet iedere maand naar de film of het theater. Een avondje bordspellen doen met vrienden vind ik net zo leuk. Boeken die op mijn verlanglijst staan, reserveer ik in de bibliotheek. Soms duurt het een paar maanden voordat ik zo'n boek dan in handen heb, maar ach... een mooie oefening in geduld.
Doordat wij geen maximale hypotheek wilden en inmiddels al het een en ander hebben af kunnen lossen, zijn die lasten ook niet zo hoog. Ons huis is ook niet heel groot. Zeker ook niet klein, we wonen er immers met ons zessen. Het is precies groot genoeg.  Onze kinderen krijgen zakgeld, maar geen extreem bedrag. De oudste twee hebben de leeftijd waarop een bijbaan is toegestaan, en werken allebei een paar uur in de week om hun saldo aan te vullen. Ze vinden dat allebei geen probleem. Allemaal dingen die voor ons vanzelfsprekend zijn, maar ik realiseer me steeds meer dat er mensen zijn die hier anders tegenaan kijken. Prima, natuurlijk. Iedereen maakt zijn eigen keuzes. En ik ben blij met die van ons.

Welke keuze heb jij ooit gemaakt waar je nog steeds heel blij mee bent?

Reacties

  1. Door duidelijk te kiezen. Uit eten alleen als het speciaal is. Tevreden zijn met weing, juist doordat je weinig uitgeeft daar ben ik heel erg blij mee. Werk waar ik geen hoofdpijn van krijg.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Een inkomen van meer dan drie keer modaal

Voorraad op de plank: goedkoop of duurkoop?