Terug in loondienst?

Het is wat onrustig in mijn hoofd de laatste tijd. Eerst wist ik niet zo goed waar dat aan lag, maar langzamerhand is het me duidelijk geworden: ik twijfel enorm over mijn werk.

Zo'n anderhalf jaar geleden nam ik ontslag uit loondienst, omdat ik merkte dat het tijd werd voor een nieuwe stap. De baan die ik al jarenlang had, voelde steeds meer aan als een keurslijf dat steeds strakker ging zitten. Ontslag nemen voelde als een bevrijding.
Ik werkte parttime in loondienst, maar had daarnaast ook al jaren een parttime baan als zzp'er. Sinds mijn ontslag, heb ik die laatste werkzaamheden verder uitgebouwd. Ik werk nog net zoveel uren als eerst, maar kan mijn werktijden veel beter verdelen over de week. Het scheelt een hoop gedoe en geregel, het geeft rust in ons gezin en ik heb absoluut geen spijt van de stap om met die baan in loondienst te stoppen.

Mijn huidige zzp-werk doe ik nog altijd met heel erg veel plezier. Ook nu ik er (bijna) iedere dag mee bezig ben, geniet ik van de dingen die ik doe. Het duurde daarom ook even voordat ik erachter kwam dat het toch mijn werk was, dat voor de onrust zorgde. De onrust komt namelijk niet zozeer voort uit de dingen die ik doe, maar vooral uit de dingen die ik níet doe.
Het kwartje viel toen ik onlangs met een opdracht bezig was, die nogal wat research vereiste voordat ik daadwerkelijk aan de slag kon. Mijn werk ligt voor een deel in de creatieve hoek, en terwijl ik research deed, ontdekte ik dat ik de 'intellectuele uitdaging' (ik vind dat een verschrikkelijke term, maar ik kan zo één, twee, drie geen betere benaming bedenken) mis. Wat heerlijk om mijn hersens weer eens flink te laten kraken!

Nu ik dat helder heb voor mezelf, is de volgende stap natuurlijk dat daar iets aan gedaan moet worden. Maar wat? In mijn werkveld zijn opdrachten te vinden waarbij het creatieve proces en het intellectuele proces samen kunnen gaan. Maar die opdrachten zijn doorgaans niet bij mijn opdrachtgevers te vinden. Ik zou dan actief op zoek moeten gaan naar nieuwe opdrachtgevers, en de concurrentie met andere zzp'ers aangaan. Die concurrentie is groot, maar niks is onmogelijk.

Een andere optie is weer teruggaan naar de situatie zoals die was: deels in loondienst en deels als zzp'er blijven werken. En tot mijn verrassing merk ik dat ik steeds meer voor die optie begin te voelen. Ik wil zeker niet terug naar de baan die ik eerst had. Maar zoekend op het internet zie ik toch ook behoorlijk wat vacatures voorbijkomen die mij trekken, terwijl het toch functies in loondienst zijn.

Natuurlijk zitten er nadelen aan in loondienst werken, maar eerlijk is eerlijk, ook wel wat voordelen, zoals een vast inkomen. Want dát mis ik wel, de wetenschap dat je hoe dan ook je inkomsten hebt. Ook al heb ik nog steeds een financieel buffertje staan voor het geval er eens een wat mindere maand tussenzit en hoef ik die buffer niet eens echt aan te spreken, ik merk dat een onregelmatig inkomen mij ook nog steeds onrust geeft. Iedere maand is het weer kijken hoe de inkomsten verdeeld gaan worden. Stukje aflossing van de hypotheek? Spaarrekening? Lopende rekening? Hoeveel naar wat? Hoe zit het met verzekeringen? Toen ik nog in loondienst werkte, waren de inkomsten voorspelbaar en daarmee was ook iedere maand duidelijk waar we ons geld aan uitgaven. Nu vraagt dat iedere maand weer overleg.

Kortom..., ik ben weer aan het solliciteren. Momenteel heb ik op één vacature gereageerd. De sluitingstermijn is nog niet voorbij, dus ik heb nu nog werkelijk geen idee of het iets gaat opleveren. Het zou leuk zijn. De baan is in de buurt, het aantal uren is te overzien en flexibel in te vullen en de werkzaamheden zijn afwisselend en uitdagend. Allemaal factoren die ik belangrijk vind. In mijn vorige baan was het ondenkbaar dat ik eens met mijn uren zou schuiven. Als het zo uitkwam dat een overleg met een externe partij niet op mijn reguliere werkdag viel, betekende dit dat ik een extra dagdeel moest komen opdraven zonder dat hier een compensatie in tijd of geld tegenover stond. Dat wil ik dus absoluut niet weer! Een ander dagdeel werken dan standaard..., prima. Maar dan graag ook de vrijheid om op een regulier dagdeel niet te verschijnen, of de mogelijkheid deze uren te declareren.

Ik merk dat ik vrij kritisch naar de vacatures kijk. Die luxepositie heb ik dankzij mijn huidige werk, want ik hoef niet op stel en sprong een nieuwe baan. Alleen al de wetenschap waar de onrust in mijn hoofd vandaan kwam en het feit dat ik daar nu mee aan de slag ben, neemt al een deel van de onrust weg. En bovendien is er nog plan B. Als het solliciteren niet gaat zoals ik hoop, kan ik altijd nog meer uitdaging zoeken in mijn zzp-bestaan.

Reacties

  1. Ik kan je overwegingen goed begrijpen! En ideaal dat je op je gemak kan zoeken naar iets dat echt bij je wensen zoekt.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Een inkomen van meer dan drie keer modaal

Voorraad op de plank: goedkoop of duurkoop?

Opnieuw in loondienst