5 tips voor een goedkoper dagje uit

Dagjes uit. Ja, daar doen wij aan. Met mate weliswaar, maar toch. Ondanks onze focus op (be)sparen, vinden we ook dat we nu ook af en toe geld uit mogen geven aan genieten. Genieten kan heel goedkoop. Ik geniet bijvoorbeeld enorm van een boswandeling of een stuk struinen over de grote, stille heide. Kost in het slechtste geval een euro of drie aan benzine.  Maar soms willen we graag naar iets dat wel geld kost, deze week bijvoorbeeld een dierentuin. 

De snelste manier om dat te regelen, is eenvoudig. Je stapt in de auto en rijdt erheen. Ter plekke betaal je de entreekosten, wanneer honger en dorst zich aankondigen duik je het restaurant in en als aandenken loop je voordat je weggaat nog even een rondje door de souvenirwinkel. Top dagje uit, behalve voor je portemonnee. Gelukkig kan het ook anders, en deze tips gelden niet alleen voor een dierentuin, maar voor vrijwel iedere betaalde activiteit waar je een dagje uit kunt gaan.

tip 1: koop entreetickets met korting. 
Op de website van de meeste aanbieders, zie je staan dat je een aantrekkelijke korting krijgt als je vooraf je tickets al online regelt. Toch loont het vaak de moeite nog even verder te kijken, vaak kan het nog wel een stukje goedkoper. Social deal is een bekende aanbieder waar je voor een aantal activiteiten prima terecht kan. Je hoeft er alleen een account aan te maken om in aanmerking te komen voor hun acties. Hetzelfde geldt voor vakantieveilingen. Wie een lidmaatschap bij de ANWB heeft lopen, kan via de website van de ANWB verschillende kortingen krijgen en wanneer van plan bent met de trein te reizen, is de spoordeelwinkel nog weleens een leuke optie. Wij hebben dit keer onze tickets via eurosparen geregeld. Voor ons bleek dat de goedkoopste aanbieder. Daarvoor moet je wel punten sparen die je op producten van campina kunt vinden. Niet de goedkoopste producten in de supermarkt, maar vaak wel met de beste aanbiedingen. En zo is dat voor ons soms toch de goedkoopste oplossing en sparen we daarmee dus ook gelijk voor... in dit geval een dagje dierentuin.

tip 2: neem eigen eten en drinken mee. 
Vaak wordt er gedacht dat het niet toegestaan is je eigen eten en drinken mee te nemen. In de meeste gevallen is dit onzin. Het is (en dat vind ik heel logisch) vaak niet toegestaan je eigen eten en drinken op het terras van de aanwezige horeca te nuttigen, maar wanneer je een eindje verderop gaat zitten, op een bankje langs het pad, is het meestal geen enkel probleem. Koffie neem je mee in een thermoskan, broodjes of wraps zijn snel genoeg thuis klaargemaakt. Onze kinderen vinden een broodje knakworst de ultieme lunch voor een dagje uit. Geen probleem. Voor vertrek trekken we een blik knakworsten open, we warmen de boel op en stoppen de warme worsten in een thermoskan. Broodjes en een tube saus mee...klaar (ook ideaal voor kinderfeestjes. Wij hebben hier een aparte thermoskan voor die we niet voor koffie gebruiken, want ik heb toch het idee dat je dan een soort knakworstkoffie drinkt ;) ). Voor wie het niet ziet zitten zo'n tas vol etenswaar mee te slepen: huur een kluisje. Kost inderdaad een paar euro, maar nog altijd veel minder dan een lunch die je ter plekke koopt. 

tip 3: parkeer een eindje verderop.
Parkeren..., vaak een vergeten budgetpost. Parkeren op de parkeerplaats die bij het park hoort, kost tegenwoordig al snel een euro of tien. Zoek je vooraf even de omgeving af op internet, dan ontdek je dat er negen van de tien keer ook parkeerplaatsen in de buurt zijn waar je gratis of in ieder geval goedkoper kunt parkeren. 

tip 4: zoek het in het buitenland.
Woon je redelijk dicht bij de grens, kijk dan vooral eens naar uitjes bij de buren. In Duitsland betaal je over het algemeen veel minder voor een dagje dierentuin of een pretpark dan we in Nederland gewend zijn. Ook in België zijn sommige uitjes een stuk goedkoper dan in Nederland. Je reiskosten zullen iets hoger zijn, maar vaak weegt dat niet op tegen de besparing op entreegeld.

tip 5: combineer.
De afgelopen tijd had ik het erg druk met mijn werk. Verschillende opdrachten liepen tegelijkertijd en ik besloot dat ik mezelf een dagje uit zou geven als de meeste opdrachten opgeleverd waren. Vorige week moest ik voor mijn werk in Den Haag zijn, reiskosten werden vergoed. De afspraak die ik had was 's ochtends, en dus besloot ik het nuttige met het aangename te verenigen. 's Ochtends zat ik te brainstormen in een kantoor, 's middags liep ik kilometers over het strand. Doordat ik toch al in de buurt was, scheelde me dit een aanzienlijk bedrag aan reiskosten en tijd. Ik weet van mijn zwager, die voor zijn werk alle hoeken van het land ziet, dat hij als het maar even kan de plaatselijke kringloop bezoekt als hij klaar is met zijn opdracht. Voelt voor hem als een dagje uit. 

Natuurlijk kunnen uitjes gratis. Misschien schrijf ik daar binnenkort ook nog wel een blogpost over, want ook daarmee hebben wij aardig wat ervaring. Maar in dit geval ging het mij om tips om een dagje uit dat geld kost, goedkoper te maken. Heb jij nog aanvullende tips? Ik lees ze graag.


Reacties

  1. Als je in de buurt van een attractiepark of dierentuin woont: neem eens een jaarabonnement! Vaak heb je het er met je tweede bezoek al uit, en je kan daarna oneindig vaak een dagje weg. Vooral met kleine kinderen maakt het vaak niet zoveel uit waar je heen gaat, maar vooral dat je gaat. Wij hebben een dierentuin abonnement en dat bevalt heel goed :).

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Een inkomen van meer dan drie keer modaal

Voorraad op de plank: goedkoop of duurkoop?

Opnieuw in loondienst