Geld verdienen op koningsdag

'Mam, dit hoef ik niet meer. Vet kinderachtig.' 
Jongste dochter duwt een doos met speelgoed in mijn handen. Speelgoed dat al tijden op haar kamer staat, zonder dat er mee gespeeld wordt. Ik snap wel waarom, het is inderdaad nogal kinderachtig. 
Bij onze andere kinderen was de oplossing hiervoor simpel. Als het speelgoed nog in goede staat verkeerde, schoof het gewoon een slaapkamer door. Maar bij de jongste gaat die vlieger natuurlijk niet op. 
Af en toe geven we iets weg aan een neefje of nichtje. Maar ongemerkt heeft zich toch een aardige stapel speelgoed-waar-nooit-meer-mee-gespeeld-wordt op haar kamer opgehoopt. 

Een dag later wordt er een stapel kleding in mijn handen gedrukt. 'Dit pas ik niet meer en mijn kast is te vol.' Prima kleding nog wel. Maar inderdaad, te klein. 
'We kunnen proberen of we er wat van kunnen verkopen op koningsdag?' stel ik voor. 

En zo brachten we een paar uur op een oranje kleed door. Met voor ons allerlei prullaria uitgestald. Speelgoed en kleding, maar ook een aantal legpuzzels die we al eens gemaakt hadden. Een paar spelletjes die we eigenlijk nooit meer spelen en een doos met boeken. Een knalroze poppenwagentje vloekte met al het oranje en in het midden stond prominent een tafelvoetbalspel. 

De twee jongsten zaten op een krukje en waakten over het geldkistje. De eerste drie kwartier vermaakten ze zich uitstekend met het verkopen van hun kostbaarheden. Tot mijn verbazing werd er ook aardig wat verkocht. Aangezien onze voorbereiding erg mimimaal en last minute was, hadden we  niet zoveel spullen. De boeken die ik uit de kast had geplukt, en waarvan ik dacht dat niemand die zou kopen gezien het enorme aanbod boeken dat je sowieso altijd aantreft op zo'n markt, trokken aardig wat mensen. De legpuzzels waren snel verkocht en ook het tafelvoetbalspel stond al snel niet meer in de weg. 

Na drie kwartier was de eerste lol eraf. 
'We hebben al best veel verdiend,' rekende de ene dochter snel uit. 
'Misschien kunnen we even rondkijken?' stelde de andere dochter met een uitgestreken gezicht voor. 
Precies waar ik al bang voor was. Eindelijk wat spullen het huis uit, kom je natuurlijk met nog meer spullen terug. Maar ach, het is natuurlijk ook maar een dag per jaar koningsdag...

Tot mijn verrassing kwam de ene dochter met al haar geld terug. 'Ik zag wel leuke dingen maar ik dacht ineens: waarom zou ik eigenlijk iets kopen dat ik niet nodig heb?' 
De andere dochter kwam met een mand terug. 'Deze is voor mijn kamer. Hij past precies in dat ene hoekje en dan kan ik mijn knuffels hierin stoppen. Dat staat veel netter, denk ik.' 

We reden terug met veel minder spullen dan we op de heenweg meehadden. De overgebleven kleding staat inmiddels klaar voor de kledingbank, en de paar boeken en spelletjes die we nog hebben, gaan volgende week naar de kringloop. De knuffels van dochterlief zitten keurig in de mand, die inderdaad erg leuk op haar kamer staat en beide dochters zijn zo'n 25 euro rijker. Een mooi bedrag op die leeftijd, en snel verdiend.

En ik ben ook blij. Blij dat we weer wat minder spullen in huis hebben. Blij dat die knuffels niet meer in de weg liggen. En vooral blij omdat mijn kinderen verantwoordelijk met hun geld omgaan. Ze kopen niet om het kopen, en dat vind ik op deze leeftijd knap. Een goed begin is het halve werk. 


Reacties

  1. Leuk, zeg! Wat zul je trots op ze zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn dat het zo goed ging, en dat je kinderen zo slim zijn om niet allerlei nieuwe troep te kopen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Een inkomen van meer dan drie keer modaal

Voorraad op de plank: goedkoop of duurkoop?

Opnieuw in loondienst