Nieuwe kleding kopen voor een prikkie

De kledingindustrie heeft nogal een impact op het milieu. Niet echt een positieve impact. Daar komt bij dat de omstandigheden waarin de kleding gemaakt wordt ook niet altijd even geweldig zijn. 
Ik ben me daarvan bewust. Ik weet ook dat er merken zijn die hier rekening mee houden. Vaak prijzige merken, vind ik. Dus koop ik deze merken vrijwel niet. En ik koop eigenlijk ook nooit tweedehands kleding voor mezelf. 

Slecht? 

Om eerlijk te zijn denk ik dat dit meevalt. Ik draag namelijk wel tweedehandskleding, vaak gekregen van een zus die dol is op shoppen en een uitpuilende kledingkast heeft. Daarnaast heb ik simpelweg niet veel kleding. Toen ik een tijd geleden voor het eerst van een capsule wardrobe hoorde, was ik verbaasd. 37 kledingstukken per seizoen? En dat is weinig? Ik vind dat eerder aan de hoge kant. 

Kortom, het komt dus niet zo heel vaak voor dat ik kleding voor mezelf koop. En als ik dit dan koop, dan kies ik voor de middenweg. Geen goedkope troep, maar ook geen idioot dure merken. En als ik iets koop, dan is dit niet zomaar. Dan is het omdat ik echt aan nieuwe kleding toe ben. Afgelopen week was het zover. Ik kocht 7 kledingstukken voor net geen 110 euro. Dat klinkt als 'te mooi om waar te zijn', maar het bedrag klopt echt en nee, ik kocht echt geen synthetische troep. 

De kunst is: geduld hebben. Het was namelijk al een paar weken geleden dat ik een gat maakte in mijn spijkerbroek. Iets te enthousiast door een escape-room gekropen :). Repareren was de moeite niet meer, dus was het tijd voor een nieuwe broek. Die had ik direct kunnen kopen, maar dat heb ik niet gedaan. Ik wist namelijk dat een grote kledingzaak waar ik bijna altijd slaag, eind februari altijd een enorme sale heeft. En als je op bepaalde avonden langsgaat, krijg je 50% korting over de korting die ze al bieden. En om het nog mooier te maken, heeft deze winkel een royaal klantenkortingsysteem. Kijk, dat zijn dingen waar ik blij van word. 

De kunst is ook: geen rekening houden met de seizoenen. Al die leuke T-shirts en rokjes die de paspoppen in de etalage dragen? Natuurlijk niet in de aanbieding. Wat ik kocht, is allemaal uit de wintercollectie. 
Twee truien, bijvoorbeeld. Geen overdreven dikke truien, ik weet nu al dat ik deze in de zomer ook echt wel een paar dagen kan gebruiken. En sowieso is het lekker voor de zomeravonden buiten, even een trui aanschieten over dat dunne zomerhemdje. 
Over zomerhemdje gesproken: kocht ik ook. Maar omdat het uit de wintercollectie komt, heet het natuurlijk geen zomerhemdje. Het hemdje kan je namelijk prima dragen onder een net jasje. Dat jasje heb ik laten hangen. Ik heb al twee nette jasjes. Ook kocht ik een jurk. Een jurk die je onder een lang vest kunt dragen. Heel winters. Maar laat je dat vest achterwege dan heb je een jurkje van een dun stofje, met vrolijke kleuraccenten. Heel zomers. 

Als ik deze kledingstukken voor de normale prijs had gekocht, was ik ruim 350 euro kwijt geweest. Ik rekende 110 euro af, toch een mooie besparing. 

Geef jij veel geld uit aan kleding?Reacties

  1. Mijn verhaal is net zoiets als het jouwe. Niet veel geld uitgeven aan kleding, maar als ik iets koop wel graag van een goede kwaliteit in de uitverkoop. Ben wel benieuwd naar jouw kledingwinkel, is dat een lokale winkel of een landelijke keten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is een lokale winkel, die tussen een aantal grotere steden in the middle of nowhere staat. Naast gewone kleding voor mannen, vrouwen en kinderen, verkopen ze ook werkkleding voor verschillende bedrijven en beroepsgroepen (van witte doktersjas tot werkbroek met ingebouwde kniebeschermers), en hebben ze een eigen restaurant. Bij ons in de stad ben ik zulke aanbiedingen nog nooit tegengekomen, dus ik rijd er graag een eindje (15 a 20 automin.) voor.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Een inkomen van meer dan drie keer modaal

Een nieuwe werkplek

Voorraad op de plank: goedkoop of duurkoop?