Hoe ik ga zorgen voor meer inkomsten?

Een klein halfjaar geleden heb ik mijn baan in loondienst opgezegd. Dat betekende niet dat ik ineens zonder inkomsten kwam te zitten, want ik werkte daarnaast als zzp-er. Daar moet je je niet teveel van voorstellen: vanwege tijdsgebrek deed ik hier niet veel aan, en voelde het meer als een hobby die ieder jaar zowaar wat geld opleverde. 
Ik had een buffer voor ongeveer een jaar achter de hand, zodat ik mezelf de tijd kon gunnen om te kijken hoe het me zou bevallen om alleen nog maar als zzp'er te werken. Daar bleek ik geen jaar voor nodig te hebben: ik vind het heerlijk en wil hier voorlopig mee doorgaan. 

De afgelopen maanden heb ik veel uren in mijn bedrijf gestoken die niet declarabel zijn. Vooral door allerlei dingen uit te zoeken, op het gebied van ondernemerschap. Hoe richt ik mijn administratie in? wil ik wel of niet een boekhouder in de arm nemen en zo ja (want ja), welke is geschikt? Hoe zorg ik ervoor dat potentiële opdrachtgevers mij weten te vinden? Hoe vind ik hen? Hoe zorg ik voor balans tussen werk en privé nu mijn werkplek mijn eigen woonkamer is? Inmiddels heb ik heel wat dingen geleerd over mezelf en het ondernemerschap. 

Mijn overstap van loondienst naar zzp'er zorgde wel voor onrust in onze financiën. Waar we eerst iedere maand tot op de cent nauwkeurig wisten hoeveel er binnenkwam, was dat nu iedere maand een verrassing. Het enige dat vaststond was dat dit in het begin beduidend minder zou zijn dan we gewend waren. De buffer wilde ik zolang mogelijk vasthouden, puur voor het psychologische aspect. Daarom legden we bijvoorbeeld de hypotheekaflossingen tijdelijk stil. Niet bevorderlijk voor ons streven naar FIRE, maar wel voor de korte termijnrust in mijn hoofd destijds. Nu op werkgebied de boel wat duidelijker begint te worden, zorgt het niet-aflossen juist weer voor meer onrust. 

Nu ik de boel ondernemerstechnisch aardig op de rit heb, is het tijd te focussen op meer inkomsten. Ik heb wat zitten rekenen met bedragen, scenario's en parameters en uiteindelijk een bedrag vastgesteld dat ik aan omzet wil halen dit jaar. 

Hoe ga ik ervoor zorgen dat ik dit bedrag ga halen?

1. Koude acquisitie 
In mijn vakgebied is dit niet uitzonderlijk. Sterker nog, de krenten uit de pap worden vrijwel altijd op deze manier vergeven. Ik doe hier vrij weinig mee, en verwacht hier zeker een aantal opdrachten uit te kunnen halen.

2. Extra inkomstenbron
Ik ga mijn bedrijf uitbreiden met een totaal andere tak van sport. Dit opzetten kost aardig wat tijd en ook wat investeringskosten, maar ik verwacht dat ik hier binnen een jaar winst uit weet te halen. 

3. Passief inkomen
Momenteel werk ik voor een X bedrag per uur of opdracht. De kennis die ik heb, kan ik echter goed delen in een online cursus. Deze kan ik vervolgens verkopen. Natuurlijk is dit niet helemaal passief, want a) de cursus moet ontwikkeld worden en b) de cursus moet verkocht worden, waar marketing voor nodig is. Maar als dit eenmaal loopt, zou dit toch een vorm van passief inkomen kunnen worden. 

4. live cursus/workshop
Mijn kennis kan ik ook 'live' delen. Vind ik nog leuk om te doen ook, dus waarom doe ik dat eigenlijk nog niet? Ook hiervoor geldt: als het eenmaal op poten staat, kan ik hiervan meerdere malen profiteren. 

5. Mijn netwerk vergroten
Iemand die erg dicht bij me staat, vroeg me vorige week: wat doe je eigenlijk nu je fulltime thuiszit? Pardon? Ik realiseerde me dat ik mijn netwerk nog veel beter in kan zetten. Als de mensen in mijn directe omgeving niet precies weten wat ik voor iemand kan betekenen op werkgebied, blijven er veel kansen liggen. Ik ben dus bewust aan het netwerken en blijf dit voorlopig lekker doen. 

Ik heb besloten mezelf voorlopig geen vast bedrag per maand over te maken als 'loon'. Ergens zou dit prettig zijn, omdat we dan weer precies weten waar we aantoe zijn. Maar ik denk dat het mezelf meer motiveert als ik 1x per maand mijn inkomsten bekijk en daar vervolgens een vast percentage van overmaak naar de privé-rekening. Mijn inkomsten zullen wrs. exponentieel stijgen, en iedere maand net iets meer ontvangen dan de maand daarvoor, werkt psychologisch wel lekker, denk ik :). 

Goed, tot zover mijn plan van aanpak. Natuurlijk is het echte plan iets gedetailleerder. Bij koude acquisitie heb ik bijvoorbeeld een aantal adressen voor ogen waar ik mijn pijlen op ga richten. Omdat dit een anoniem blog is, en ik graag wat vaag blijf over mijn precieze werk, laat ik details dus achterwege. Maar dat eindbedrag dat gaat er komen!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een inkomen van meer dan drie keer modaal

Een nieuwe werkplek

Voorraad op de plank: goedkoop of duurkoop?