We maken ons op voor 2019

Kerst is weer voorbij. Huize Genoegzaam heeft bijna alle dierbare familieleden weer gezien en gesproken en maakt zich op voor Oud & Nieuw. Dat is niet zo heel veel werk, want dit keer blijven we gewoon thuis. Misschien dat er nog vrienden aanschuiven, misschien ook niet.

Ik vind kerst altijd een mooi feest en het woord 'vieren' past er voor mijn gevoel goed bij. Met Oud & Nieuw heb ik dat veel minder. Stiekem denk ik dat ik, als ik er een eenpersoonshuishouden op na zou houden, het gewoon rond een uur of 11 voor gezien zou houden. Vuurwerk zou het huis absoluut niet inkomen en al het gezoen met buren en het bijbehorende 'de beste wensen' zou ik lekker overslaan. Mijn buren weten hopelijk zonder middernachts gezoen ook wel dat ik ze echt het beste wens.

Een aantal jaren geleden vierden wij Oud & Nieuw in het buitenland. Op oudjaarsdag was er van alles te doen, 's avonds rond een uur of negen was er een spectaculaire vuurwerkshow en dat was het. We bleven benieuwd wakker tot 12 uur om erachter te komen dat er om 12 uur helemaal niks gebeurde. Niemand die de straat op ging. Geen enkele gillende keukenmeid die voorbij kwam vliegen, heerlijk! Van mij mag het in Nederland ook wel zo.

Goed, leuk om over te dromen maar gezien het gemopper over vuurwerkvrije zones ben ik zwaar in de minderheid met mijn standpunt. En aangezien ik een zespersoonshuishouden heb, inclusief pubers die dol zijn op vuurwerk en zo lang mogelijk beneden rondhangen, zal het wel weer 12 uur worden, inclusief een vuurwerkshow voor de deur. Het zij zo, tijd met man en kinders is ook waardevol.

Hoewel ik dus niet zoveel heb met Oud & Nieuw, bezin ik me toch ieder jaar wel op goede voornemens. Niet heel spectaculair, meer een reflectie op de afgelopen tijd en daar probeer ik wat actiepunten aan te koppelen.

Wat de privé-zaken betreft, ben ik eigenlijk erg tevreden met hoe het nu gaat. Geen grote veranderingen op dat front. Ik hoop de extra hypotheekaflossingen weer wat op te kunnen schroeven en wil eindelijk eens starten met beleggen. Dat klinkt misschien wat banaal, als dát dan de belangrijkste privé-zaken zijn. Maar natuurlijk hoop ik vooral dat we allemaal gezond blijven, alleen besef ik goed dat ik dat zelf niet in de hand heb. Ja, met een actieve, gezonde leefstijl voorkom je veel ellende maar ook dat biedt geen garantie.

Wat werk betreft, bevalt het zzp-bestaan me erg goed. Ik vind het heerlijk om mijn eigen werktijden in te kunnen delen. Ik werk ongeveer hetzelfde aantal uren dat ik in loondienst deed, maar nu veel beter te combineren met alle privé-agenda's. De jongste kinderen gaan één middag per week naar een gastouder en verder halen mijn man (hij werkt ook parttime) of ik ze gewoon zelf op van school en is één van ons er als ze thuis zijn. De oudste kinderen zijn te oud voor oppas en zijn prima in staat om die ene middag voor zichzelf te zorgen.
Waar ik eerst bang was collega's te missen, blijkt dat in praktijk reuze mee te vallen. Ik spreek nog genoeg mensen, app nog eens wat heen en weer met oud-collega's maar heb de jaarlijkse kerstborrel niet gemist. En als ik dan zo af en toe eens informeer hoe het op de werkvloer is, en hoor dat er nog steeds vergaderd wordt over dezelfde punten, de leiding nog steeds zeer wispelturig is en de werkdruk nog steeds bizar hoog is..., dan ben ik erg blij dat ik daar niks meer mee van doen heb.

Wel wil ik een flinke slinger aan mijn inkomsten geven. Tot dus verre valt het me niet tegen, moet ik bekennen. Ik werk aan een aantal leuke (en een minder leuk maar bijna aflopend) projecten en heb de buffer die ik achter de hand had nog bijna niet hoeven aanspreken. Dat betekent echter niet dat het een vetpot is. Ik ben namelijk ook zuiniger gaan leven, heb geen aov en bouw momenteel geen pensioen op (waar ik dus met beleggen iets aan wil gaan doen). Grote uitgaven hebben we de afgelopen maanden niet gehad, maar vooruitkijkend denk ik dat er misschien in 2019 een nieuwe keuken aangeschaft gaat worden. Ook willen we graag een aantal weken op vakantie en hoop ik op een nieuwe (= goede tweedehands) fiets. Het barrel waarop ik me nu verplaats, gaat geen jaar meer mee, ben ik bang. En aangezien ik vrijwel dagelijks mijn fiets gebruik, vind ik het belangrijk dat deze betrouwbaar is en ik niet ieder moment bang hoef te zijn dat de ketting er afvliegt, de versnellingen vastlopen of de remmen weer blijven haken. Om deze wensen te realiseren is simpelweg een hoger inkomen nodig.

Mijn grote voornemen voor het komende jaar is dus: meer inkomsten genereren. Hoe precies, daar ben ik nog op aan het broeden. Nog meer uren werken, wordt simpelweg lastig te combineren met huishouden en gezin. Dat levert me alleen maar een hoop stress op en dat wil ik met een zzp-bestaan juist voorkomen. Af en toe even extra aanpoten op werkgebied, met bijbehorende stress vind ik prima. Maar dat moet niet structureel worden. Wat dat betreft gaat HOT bij mij voor FIRE. Ik zie wel mogelijkheden voor meerdere inkomstenbronnen. Daar ben ik nu wat mee aan het puzzelen. Heerlijk, zo'n puzzel :).

Voor nu allemaal alvast een fantastisch 2019 gewenst!


Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Ontslag

De juf en het koekje

Een nieuwe werkplek