Zelf doen

'Mijn schoonmaakster zoekt een extra adresje. Iets voor jou?' appt een vriendin.
'Kost dat?' app ik nieuwsgierig terug.
'12,50 per uur.'

Twee gedachten schoten door mijn hoofd. a) wat goedkoop en b) wat duur.

Vriendin is laaiend enthousiast over haar schoonmaakster. Een vrouw die er enorm van geniet om anderen op deze manier te helpen, die van aanpakken weet en vaak ook net even iets extra's doet. Zo slaapt vriendin tegenwoordig op gladde lakens en onder een strakgestreken dekbedovertrek.
'Het is zelfs nooit in mijn hoofd opgekomen om die dingen te strijken,' bekent ze.

In mijn hoofd ook niet. In mijn hoofd is het ook nooit opgekomen om een schoonmaakster in te huren.

Poetsen is zeker niet één van mijn favoriete bezigheden. Strijken al helemaal niet! En hoewel een goede schoonmaakster voor een dergelijk uurloon zeldzaam is (gedachte A), doet ze dingen die ik prima zelf kan doen. Stel dat ik haar in zou huren voor twee uur per week, zoals vriendin, dan kost me dat zo'n 100 euro per maand. De enige reden die ik kan verzinnen om dat te doen, is dat ik zelf meer werkuren kan maken als ik een deel van mijn huishoudelijke taken uit zou besteden. Maar ik ben eigenlijk wel tevreden met de huidige balans, ik hoef niet zo nodig nog meer uren te werken. En dan is die 100 euro snel verdiend (gedachte B).

'Zelf doen' is sowieso wel aardig mijn mantra. Ik kan best wel bepaalde dingen uitbesteden, maar ik ben niet iemand die gemakkelijk om hulp vraagt als het gaat om dingen die ik ook wel zelf kan doen. Ten eerste vind ik het niet nodig om anderen te belasten met taken die ik ook zelf kan doen, ten tweede kan ik er ook wel weer van genieten als iets af is. Zelf doen geeft toch meer voldoening dan laten doen. N.B. Dan heb ik het dus uitsluitend over dingen die ik zelf kan, of aandurf. De dakkapellen die wij een tijdje terug kregen..., geen haar op mijn hoofd die zelfs maar overwogen heeft om die zelf te plaatsen.

Ik poets dus mijn eigen huis. Ik lap mijn eigen ramen en houd mijn eigen tuin bij. Koken doen we ook zelf, de buitenboel schilderen besteden we ook niet uit. We plakken ons eigen behang op de muur en leggen zelf de laminaatvloer (de pvc-vloer dan weer niet). Ik doe zelf het grootste gedeelte van mijn administratie, zoek zelf uit welke verzekeringen het beste passen, en zo zijn er nog veel meer dingen die wij zelf doen.

Het is een keuze die wij maken. Waar wij ons prettig bij voelen. De vriendin met huishoudster snapt het niet. Hoe kun je een drukke baan en vier kinderen hebben, en géén hulp in de huishouding? Ik snap haar niet. Hoe kun je een drukke baan buitenshuis hebben (dus weinig thuis zijn waardoor je huis minder snel vies wordt), twee kinderen en wél een huishoudster?

Ach, we hoeven elkaar ook helemaal niet te snappen. We voelen ons beiden prima bij de keuzes die we maken. Dat gaat al meer dan 30 jaar goed, daar komt geen huishoudster tussen.

Reacties

  1. Volgens mij kost het niet EUR 200 per maand maar EUR 100 per vier weken (2 uur per week, schrijf je en ze kost EUR 12,50 per uur).
    Wij hebben een witte hulp en die kost EUR 17,50 en ze komt twee keer per maand. Heerlijk ik ben er zo blij mee. Die EUR 90 per 4 weken heb ik er graag voor over.. Nic

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh, haha. Klopt. Ik had er eerst 4 uur staan. Heb het bedrag inmiddels ook aangepast. Dankjewel dat je me er even op wijst. En inderdaad, als je er blij mee bent en het geld ervoor over hebt..., zeker doen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Ontslag

De juf en het koekje

Een nieuwe werkplek