Voor- en nadelen van thuiswerken

Hoewel ik niet al mijn werkzaamheden zich binnenshuis afspelen, en ik ook beroepshalve echt wel onder de mensen kom, werk ik toch voor een groot deel vanuit huis. En tja, wat vind ik daarvan... ik ben er eigenlijk nog niet helemaal uit. Tijd om de voor- en nadelen eens op een rijtje te zetten.

Voordelen

  • Met stip (<-- daar staat ie) bovenaan komt voor mij dat thuiswerken mij de kosten voor een kantoorruimte bespaart. In principe heb ik aan een rustig hoekje met een bureau al genoeg voor het grootste gedeelte van mijn werk. Dat kan prima thuis aan de keukentafel. De extra kosten die dit wellicht aan koffie en stoken met zich meebrengt, staan bij lange na niet in verhouding met de huur van een werkruimte in de omgeving. En een pand kopen en deels verhuren..., zit er voorlopig niet in. 
  • Ik hoef er met kleding en make-up geen rekening mee te houden dat ik enigszins representatief over moet komen. Vandaag heb ik bijvoorbeeld gewerkt in een van mijn meest versleten spijkerbroeken, een comfi sweater zoals een gewone trui tegenwoordig schijnt te heten, en afgrijselijk ogende pantoffelsokken. Who cares! Ze zitten heerlijk en zijn lekker warm. Als ik volgende week de presentatie geef die ik vandaag heb voorbereid, draag ik keurig mijn hakken en mascara. Thuis dus lekker niet altijd!
  • Ik kan tussendoor snel wat huishoudelijke klusjes doen. Ja, dat zie ik dus als een voordeel. Op mijn werkdagen, staat mijn werk absoluut voorop. Maar er zit een grens aan turen naar een beeldscherm en stilzitten. Even een was in de machine mikken, de vaatwasser uitruimen of een ander kort klusje oppakken, vind ik een fijne afwisseling. De grote klussen bewaar ik voor de dagen dat ik niet werk, maar ik kan er erg van genieten als ik om een uur of vijf mijn laptop dichtklap en weet dat ik niet alsnog die dagelijkse klusjes hoef te doen. 
  • Ik kan mijn werk er ten alle tijde bijpakken. Tot dus verre weet ik die verleiding aardig te weerstaan, maar ik vind het een fijn idee dat ik bij echte spoed in een paar minuten aan de slag kan. 
Nadelen
  • Er wonen hier meer mensen. De liefste mensen die ik me kan wensen, maar allemaal met een eigen agenda. Precies wanneer ik denk een paar uur ongestoord te kunnen werken, blijkt het lesrooster van Zoon aangepast te zijn, enzovoort. Op zich kan ik er prima om doorwerken, iedereen redt zich in principe wel, maar toch voelt het een beetje alsof ik mijn moederrol verzaak, waar ik in loondienst en buitenshuis werkend geen last van had. 
  • Privé-adres is direct ook mijn zakelijke adres dat in het handelsregister staat. Van mij hoeft dat niet zo nodig. Ook wil ik liever geen klanten thuis ontvangen. Met collega's heb ik daar minder moeite mee, maar voor klanten vind ik het niet zo professioneel overkomen. 
  • Netwerken is ingewikkelder. In de branche waarin ik werk, ontmoeten meerdere zzp'ers elkaar in kantoortuinen e.d. Dan is een opdracht snel vergeven. 
  • Ik mis een eigen werkruimte in ons huis. Ons huis is niet klein, maar wel vol met 6 personen. De slaapkamer wil ik niet als werkplek inrichten. Is gezien de indeling ook niet bepaald praktisch en bovendien heeft mijn man daar ook nog wat over te zeggen, vind ik. Ik zou het ook niet fijn vinden als hij zijn werk ineens naar onze slaapkamer zou verplaatsen. Zoals ik al schreef werk ik veel aan onze heerlijk grote keukentafel. Het nadeel daarvan is dat ik 's avonds niets kan laten liggen voor de volgende dag. 

Alles afwegend blijf ik voorlopig vanuit huis werken. Met name de kosten zijn voor mij een zwaarwegend punt. Mijn inkomsten worden langzamerhand meer en ik heb er vertrouwen in dat dit voorlopig de goede kant op blijft gaan. Toch vind ik het risico momenteel te groot om een externe ruimte te regelen. Het zou zomaar kunnen dat ik over een jaar toch besluit om mijn werkzaamheden buitenshuis te gaan verrichten, maar voor nu is dit de beste optie.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ontslag

De juf en het koekje

Een nieuwe werkplek