Waar ben jij dankbaar voor?

Vandaag is het dankdag in Nederland. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Canada en Amerika, wordt dankdag hier voor zover ik weet uitsluitend door christenen gevierd. En dan ook niet door alle christenen, vooral in de protestantse hoek is dankdag bekend. En met gevierd bedoel ik: er wordt een extra kerkdienst belegd. Veruit de meeste mensen die dankdag vieren, werken overdag en op de kerkdienst na verschilt de woensdag niet van andere woensdagen (hoewel ik me heb laten vertellen dat er enkele plaatsen zijn, bijvoorbeeld Urk, waar de christelijke scholen gesloten zijn op dankdag). Correct me if I'm wrong.

In Canada en Amerika is thanksgiving ooit ook begonnen vanuit de Christelijke traditie, maar inmiddels uitgegroeid tot een nationale feestdag die je als het maar enigszins mogelijk is, met familie of goede vrienden viert. Kers op de taart is de welbekende kalkoen en het overige heerlijke eten dat gedeeld wordt.

Ik vind het jammer dat we dankdag in Nederland zo klein houden. De achterliggende gedachte spreekt me namelijk wel aan: extra stilstaan bij alle dingen waar je dankbaar voor kunt zijn. Ik merk dat ik toch vaak vooruit kijk en doelen nastreef die ik op korte of lange termijn wil bereiken. Daarbij vergeet ik nog weleens dat ik ook echt al wel het een en ander bereikt heb, of zomaar in de schoot geworpen kreeg, waar ik dankbaar voor mag zijn. Een dag die mij daar eens wat extra bij stilzet, is helemaal niet zo verkeerd.

In willekeurige volgorde een aantal dingen waar ik dankbaar voor ben:

 • Mijn huwelijk. Manlief en ik zijn al 20 jaar samen, waarvan het overgrote aantal jaren als getrouwd stel. En vooralsnog zie ik geen enkele reden waarom dit in de toekomst anders zou gaan. Ik hoef maar even om me heen te kijken om te beseffen dat dit eigenlijk heel uniek is, en zeker iets is om dankbaar voor te zijn.
 • Mijn gezin. Vier kinderen die heus wel de bekende sibblingruzietjes hebben, maar als het erop aankomt voor elkaar door het vuur gaan. 
 • Gezondheid. In ons gezin, en ook in onze directe familiekring en vriendenkring komen geen ernstige gezondheidsproblemen voor. 
 • Woning. Al mis ik af en toe een werkkamer, onze woning is zeker iets om dankbaar voor te zijn. Sowieso, een dak boven je hoofd... wereldwijd is dat echt niet voor iedereen vanzelfsprekend. Onze woning staat in een fijne buurt, biedt warmte en geborgenheid en geeft mij veel redenen om dankbaar voor te zijn. 
 • Inkomsten. Niet extreem hoog, niet extreem laag. Genoeg om met ons gezin van rond te komen, van op vakantie te kunnen gaan, Sinterklaas te kunnen vieren, af en toe eens een dagje op stap te gaan... Ik merk dat ik de laatste tijd wel bezig ben met het vergroten van mijn inkomsten. Meer inkomsten betekent in mijn ogen meer vrijheid, en sneller FIRE. Dankdag is een goed moment om te beseffen dat ik ook nu niet echt iets tekort kom op dit gebied. En dat ik de luxe had om met mijn baan in loondienst te stoppen, enkele maanden geleden. 
 • Familie/ vrienden. Ik heb voldoende mensen om me heen om plezier mee te hebben, serieuzere zaken mee te delen en op terug te kunnen vallen. 
 • De zinvolheid van het bestaan. Ja, klinkt hoogdravend. Ik heb er even geen eenvoudig woord voor dat de lading dekt. Door mijn rollen als echtgenote, moeder, dochter, zus, vriendin en in mijn baan kan ik zinvolle bezigheden verrichten die niet alleen op korte termijn, maar ook op langere termijn voor voldoening zorgen. Ik geniet ervan mijn krachten en talenten in te zetten, en kan daar anderen mee verder helpen. Voor mij zeker iets om dankbaar voor te zijn. 
 • Omgeving. Ik houd van ruimte om mij heen. Af en toe (eigenlijk best vaak) heb ik dat nodig om al mijn gedachten op een rijtje te krijgen. Even een flinke wandeling over de hei, door het bos of tussen de weilanden door. Allemaal mogelijk op de plaats waar ik woon. Wat een luxe!

Terugkijkend op dit rijtje valt me op dat alleen 'woning' een materieel bezit is, de rest valt allemaal onder een andere categorie. Ik hecht ook veel meer aan mooie ervaringen dan aan bezit, hoewel ik ook echt wel blij kan worden van een mooi boek, een mooi kunstwerk aan de muur of een goede camera. Ik heb het idee dat dit bij veel meer mensen die zich richten op FIRE, het geval is dus ik vermoed dat een aantal lezers van mijn blog dit wel herkend. 

Wat is het eerste dat in jouw hoofd opkomt als ik vraag waar jij dankbaar voor bent?

Reacties

 1. Op Urk is Dankdag 31 December, en de Biddag is de tweede Woensdag van Februari.
  De reden hiervoor is, omdat de schepen vroeger veel kleiner waren, konden deze niet varen in de periode dat er meestal veel wind en/ of ijs is.
  De situatie van nu is, de schepen varen tot Kerst, dan liggen ze 2 weken stil, de Biddagweek liggen ze weer stil.
  Biddag en Dankdag is hier ook net als een Zondag met 2 diensten.
  Dankbaar dat we deze dagen nog steeds hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je aanvulling. Mooi dat bid- en dankdag zo uitgebreid gevierd worden.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Een inkomen van meer dan drie keer modaal

Een nieuwe werkplek

Voorraad op de plank: goedkoop of duurkoop?