Zelf pompoenpuree maken, een fluitje van een cent

Pompoenpuree. Wat allitereert dat heerlijk. En wat is het eenvoudig zelf te maken!

Nu het oktober is, gaat het rap met de moestuin. De laatste restjes worden geoogst en op de kale vlakken, strooi ik op hoop van zegen nog wat mosterdzaad uit. Geen idee of het nog kiemt, ik hoop het. Het houdt veel onkruid tegen (ja, dat groeit gewoon door in de winter), en in het voorjaar spit ik de kapotgevroren planten door de bodem. Goed voor de luchtigheid van de aarde, en bovendien een mooie stikstofboost. Maar..., ik wilde het over pompoenpuree hebben.

Pompoenpuree (ik schrijf het woord gewoon een keer extra, omdat ik het zo'n leuk woord vind ;) ).

Bij mijn moestuinoogst zit een flinke voorraad pompoenen. Een deel ervan, heb ik uitgedeeld. Een deel ervan ligt her en der als herfstdecoratie, en een deel eten we op. Voornamelijk door er soep van te maken. Zeker op een druilerige herfstdag, kan ik daar enorm van genieten. Ik doe de stukken pompoen in mijn slowcooker, samen met de overige ingrediënten en geniet de hele dag van de geur. 's Avonds flinke kommen volscheppen, zelf gemaakt turks brood erbij en smullen maar.

Maar om van al die pompoenen soep te maken, ging me toch wat te ver. En tja, aangezien ik geen keukenprinses ben..., wat doe je dan? Pinterest bleek een schat aan inspiratie te bieden. Pumpkin pie, pumpkin cake, pumpkin latte, pumpkin oats... everything pumpkin it is!
Likkebaardend opende ik het ene recept na het andere. En bij ieder recept stond pompoenpuree als ingrediënt. In Amerika kennelijk een standaard supermarktdingetje in blik. Met wat zoeken zul je die blikjes in ons eigen landje ook wel kunnen vinden, maar dan was ik nog niet van mijn pompoenen af.

Pompoenpuree, dat moest toch niet zo moeilijk te maken zijn?

Hetzelfde pinterest bood uitkomst. Er is bijna niets eenvoudiger dan eigen pompoenpuree te maken. Met een oven en een blender kom je een heel eind.

Hoe maak je pompoenpuree?


 1. Snijd de bovenkant van een pompoen, mag heel klein. Het doel is dat de steelaanzet verwijderd wordt;
 2. Snijd de pompoen doormidden;
 3. Verwijder de zaden en het vruchtvlees (ik deed dit met een ijsschep, letterlijk een secondenwerkje);
 4. Leg de halve pompoenen op een bakplaat in de oven, met de platte kant (het vruchtvlees) naar beneden (ik gebruik voor het gemak bakpapier, scheelt weer schoonmaken);
 5. Zet de oven aan op 175 graden;
 6. Afhankelijk van de grootte van de pompoenen duurt het een half uur tot een uur voordat ze weer uit de oven kunnen. Als je met een vork heel eenvoudig door de schil en het vruchtvlees kunt prikken zijn ze klaar. Het geeft niet als de pompoenen inzakken;
 7. Haal ze uit de oven, en laat afkoelen tot je ze vast kunt pakken zonder je vingers te branden;
 8. Verwijder de schil, dit kan gewoon met je handen. De schil is eenvoudig af te pellen;
 9. Doe het vruchtvlees in de blender en zet deze aan totdat je een gladde pompoenpuree hebt;
 10. Je kunt de pompoenpuree tot een week in de koelkast bewaren. Als je het invriest, blijft het zeker een jaar goed. 
Afhankelijk van het soort pompoen dat je gebruikt, kan de puree waterig zijn of juist niet. Als je de puree smeuïger wilt maken, voeg je een beetje water toe. Wil je juist het tegenovergestelde bereiken, dan leg je een paar velletjes keukenpapier of een kaasdoek in een vergiet en laat je de puree uitlekken.

Een deel van de pompoenpuree wordt bij mij binnenkort verwerkt tot een (hopelijk) heerlijke taart. De rest ligt in de vriezer voor later gebruik. 

Heb jij weleens pompoenpuree gemaakt?

Reacties

 1. Nog nooit pompoenpuree gemaakt. Heb ook pompoenen uit eigen tuin, ik denk dat ik het binnenkort ga proberen.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Ontslag

De juf en het koekje

Een nieuwe werkplek