Op weg naar een badkamer zonder plastic

Plastic..., ooit de oplossing voor ongeveer alles. Tegenwoordig steeds meer iets wat je maar zoveel mogelijk moet vermijden. Onderzoek maakt steeds duidelijker dat plastic een forse negatieve impact heeft op de omgeving.
Ook mijn ogen worden daar langzaam maar zeker voor geopend. Waar ik eerst nog dacht dat ik behoorlijk goed bezig was doordat wij plastic afval keurig scheiden van ander afval, heb ik inmiddels wel door dat dit niet de oplossing is.

Minder plastic gebruiken, dat leek me de meest logische oplossing. Totdat ik onderzoeken tegenkwam die me duidelijk maakten dat hier ook nog wel wat kanttekeningen bij te plaatsen zijn. Zo wordt plastic veel gebruikt om voedsel langer goed te houden. Dit vervangen door andere verpakkingen of waar mogelijk geen verpakking, schijnt nog slechter voor het milieu te zijn. De houdbaarheid van je voedsel gaat achteruit, daardoor bestellen winkels minder in één keer, wat weer meer transport met zich meebrengt. Ook bij het telen van groente is meer energie nodig wanneer de houdbaarheidsduur afneemt en schijnt wel plastic gebruiken onder de streep beter te zijn voor het milieu..., zo eenvoudig was het dus allemaal niet. Bovendien bleek plastic vervangen door glas ook niet zonder meer een goede oplossing, vanwege het maakproces... ik zag al snel geen bos meer tussen de plastic bomen door.

Uiteindelijk realiseerde ik me dat het met cosmetica eenvoudiger is. En dus begon ik een tijdje geleden met het project 'plasticvrije badkamer'. Ik ben er nog lang niet, maar stapje voor stapje gaat het toch steeds een beetje meer de goede kant op. Wat ik doe?


 • In plaats van de plastic scheermesjes die ik al jaren gebruik, heb ik een savety razor aangeschaft zodra ik door mijn voorraad wegwerpmesjes heen was. Volgens de blauwe bolle alleen voor mannen, maar dat is complete onzin. Ik heb mijn benen en oksels nog nooit eerder zo glad gekregen. 
 • Ik maak ons eigen wasmiddel. Scheelt heel wat plastic verpakkingen. 
 • Mijn haar was ik met een shampoo-bar. Deze bar gaat gemiddeld 80 wasbeurten mee (ik heb halflang haar en kom daar ook ongeveer op uit). Het werkt ontzettend eenvoudig en mijn haar wordt er net zo schoon mee als met een gewone shampoo. 
 • Tandenborstels zijn in huize Genoegzaam van bamboe. Ik vond het wel even wennen, het poetst toch anders, maar inmiddels ben ik om. 
 • Ik maak gebruik van wasbare wattenschijfjes. Zelf heel kneuterig in elkaar geflanst van een oude handdoek. Op internet staan vele voorbeelden. 
 • Gezichtscrème en make-up koop ik niet meer in plastic verpakkingen. Daarbij scheelt het dat ik maar weinig make-up gebruik, want veel producten zijn alleen maar in plastic verpakkingen te krijgen (tenzij je een exorbitant budget voor make-up hebt, wat ik echt onzin vind). Wat crème betreft, ben ik sinds kort overgestapt op gezichtsolie. Met een klein, glazen flesje kun je ongeveer een half jaar doen, zegt men. Een paar druppeltjes per dag zijn inderdaad genoeg, dus ik ben benieuwd.
 • Douchen doe ik met een zelfgemaakte zeep (nee, daar droogt je huid niet van uit), in plaats van douchegel uit plastic tube te gebruiken. 
Zoals ik al zei, ik ben er nog niet. Mijn volgende stappen zijn:

 • Toiletpapier aanschaffen dat niet in plastic verpakt is. Deze variant lijkt me wel wat.
 • Tandpasta zonder plastic verpakking. Ik wil het zelf gaan maken, of ik wil tandpastatabletten aanschaffen. Maar dan natuurlijk wel zonder zo'n plastic flesje. 
 • Als de voorraad plastic tandenstokers op is, ga ik weer terug naar de houten variant. Ik moet nog wel even kijken waar ik deze kan bestellen zonder plastic verpakking eromheen. 
 • Als we door onze wattenstaafjesvoorraad heen zijn, koop ik wattenstaafjes van papier i.p.v. plastic.
Probeer jij ook je plasticgebruik te minderen? Alle tips zijn welkom :).

Dit bericht bevat affiliatelinks.

Reacties

 1. Hoi Genoegzaam, misschien nog tips voor plasticvrije badkamer?! Wij gebruiken dit toiletpapier (https://100procenteco.nl/product/eco-toiletpapier-moka/) en dat is wel goedkoper dan die jij noemt. En tandenstokers kun je in houten doosjes oid kopen bij drogisterijen heb ik begrepen.
  Overigens gebruik ik zelf helemaal geen zeep meer in de badkamer: was me gewoon met water en daardoor droogt huis ook minder uit. Verder was ik mijn haar met roggemeel en dat bevalt erg goed. Heb het eerst ook paar jaar met bar gedaan.
  Verder gebruiken we deze (https://www.bag-again.nl/product-categorie/badkamer/mondverzorging/denttabs/?v=796834e7a283) tandtabletjes die in papieren zak worden opgestuurd en ik thuis in jaar stop. Op deze site vind je misschien ook nog meer tips voor zero waste

  Succes!!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Ontslag

De juf en het koekje

Een nieuwe werkplek