Zelf wasmiddel maken in vijf minuten

Oké, een huishoudelijke post vandaag.

Huishouden moet voor mij vooral snel en gemakkelijk zijn. Ik kan er verschrikkelijk chagrijnig van worden als mijn hoofd vol plannen en ideeën zit die ik wil uitwerken, maar er in plaats daarvan een berg wasgoed ligt die nog opgevouwen moet worden. Woest kan ik worden van vogels die op mijn ramen sch**ten, als ik ze nét gelapt heb (true story. Slechte herinneringen aan. Zal je de details besparen), en als ik de stofzuiger alleen maar zíe, zakt mijn doorgaans opgewekte humeur een paar graden.

Omdat ik wél erg kan genieten van een schone, frisse en opgeruimde omgeving, houd ik het huishouden toch wel aardig bij. En daarbij..., we wonen hier met zes personen. Iedereen heeft handen die een poetslap vast kunnen houden..., we doen het samen. De kids hoeven echt niet alle klusjes te doen, het leeuwendeel doen Manlief en ik, maar in onze opvoedfilosofie past het dat kinderen ook leren zich verantwoordelijk te voelen voor hun omgeving en deze netjes houden.

Desondanks, waar het kan bespaar ik graag op tijd. Maar ook daarbij zijn weer diverse afwegingen die ervoor zorgen dat ik soms bewust een andere keuze maak dan de meest voor de hand liggende. In dat kader maak ik al een tijdje mijn eigen wasmiddel.

Als je de aanbiedingen een beetje in de gaten houdt, en weet dat B-merken vaak net zo goed werken als A-merken, en in een aantal gevallen minder milieubelastende stoffen bevatten, hoeft wasmiddel helemaal niet zoveel geld te kosten. Daarom dacht ik heel lang dat eigen wasmiddel maken echt onzin was. Ik dacht dat het een verschrikkelijk tijdrovend karwei was, dat je de was met een eigengemaakt middeltje vast niet echt goed schoon zou krijgen, en dat je wel een heel hoog geitenwollensokkengehalte (scrabbelaars, onthoud dat woord!) moest hebben om je aan zo'n klus te wagen.

Tot ik ineens stil werd gezet bij de impact van de plastic verpakking. Want onze wasmachine draait iedere dag. Er gaat dus behoorlijk wat wasmiddel doorheen per week en daarmee ook een behoorlijk aantal plastic verpakkingen per jaar. Zou dat ook anders kunnen? Waspoeder lag voor de hand, liever kartonnen afval dan plastic afval. Maar afvalvrij..., toch zelf eens iets uitproberen...?

Ergens achterin een keukenkastje heb ik een bakje met handzeepjes staan. Die krijg je van tijd tot tijd (iets met verjaardagen en buurvrouwen en zo). Ik viste er een willekeurig zeepje uit, het maakt namelijk niks uit welke zeep je gebruikt, en ging aan de slag.

Ingrediënten voor 1 liter vloeibaar wasmiddel:

 • 20 gram zeep
 • 1 liter water
 • voor witte was: 20 gram kristalsoda 
Wat te doen met die ingrediënten:
 • Breng ongeveer 200 ml water aan de kook (vooral niet precies afmeten, want de hoeveelheid kan gerust meer of minder zijn);
 • Rasp de zeep boven een emmertje;
 • Voeg eventueel de soda toe;
 • Voeg het kokende water toe en roer met een garde totdat de zeep is opgelost (meestal zo'n 10 seconden);
 • Voeg de rest van het water toe en roer nog een keer.
In principe is het wasmiddel nu klaar, maar de ervaring leert me dat het verstandig is om de emmer 24 uur te laten staan en af en toe nog even met de garde door te kloppen. Soms blijkt het nodig om toch iets meer water toe te voegen. Na die 24 uur giet ik het in een lege wasmiddelverpakking en kan ik weer even vooruit. 

Wanneer je op Pinterest zoekt naar 'DIY detergent', zie je allerlei snoezige foto's voorbijkomen van zelfgemaakt wasmiddel dat in prachtige kannetjes met zo'n aftapkraantje staat te stralen van deugdzaamheid. Niet doen!!! In zelfgemaakt wasmiddel zit geen emulgator. Dus water en zeep zullen toch al snel van elkaar gaan scheiden. Helemaal niet erg als je het in een oude plastic verpakking hebt. Dan schud je deze even voor gebruik en is dat probleem de wereld weer uit.

Per wasbeurt gebruik ik ongeveer 100 ml wasmiddel.  De kristalsoda koop ik in een kartonnen verpakking. Er gaat 600 gram in, en daar betaal ik 2 euro voor. Per wasbeurt dus 7 cent. De zeep had ik al in huis. Water kost, incl belasting 1 cent per liter (nee, vastrecht e.d. reken ik niet mee. Want dat betaal ik ook zonder zelf wasmiddel te maken). Dus per wasbeurt ben ik nog geen 8 cent kwijt aan wasmiddel. En het wasmiddel voor bonte was (alleen zeep en water) is vrijwel gratis op deze manier. 

Helemaal afvalvrij is het natuurlijk niet. Per 30 wasbeurten witte was, gooi ik toch een klein kartonnen doosje in de oud-papierbak. Maar ik vind het toch een hele verbetering. De was wordt net zo schoon als het werd met gekocht wasmiddel, het kost echt amper tijd om wasmiddel te maken en het heeft al aardig wat plastic afval bespaard. 

Maak jij zelf wasmiddel?

Reacties

 1. Ik ben er ook erg enthousiast mee aan de slag gegaan, maar ik vind de was na een paar maanden toch echt minder fris ruiken. Ook gaan niet alle vlekken er goed uit.
  Ik baal er van, want ik deed het voor het milieu, maar was die niet schoon wordt en fris ruikt, is ook niet prettig.
  Ik hoor graag als iemand een goede tip heeft. (Ik maakte het wasmiddel overigens met dezelfde verhoudingen als die jij beschrijft.)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik begrijp dat je graag schone en frisse was wilt! Mijn ervaring is juist dat eigengemaakt wasmiddel er meer vlekken uitkrijgt. En ik heb het idee dat de witte was, ook witter wordt (ik vond het toch vaak wat grauw worden na verloop van tijd) met zelfgemaakt wasmiddel. De geur..., tja. Ik voeg geen geurtje toe aan mijn wasmiddel, dus het ruikt gewoon naar niks. Ik heb weleens gehoord van iemand dat je een paar druppels essentiële olie door het wasmiddel kan doen om er toch een geurtje aan te geven. Zelf vind ik het niet nodig, maar misschien heb jij nog iets aan die tip :).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor de tip! Dan ga ik het toch nog maar met die olie proberen. In het begin vond ik het ook prima hoor, geen geurtje, maar het werd echt een beetje muf.
  En behalve voor het milieu, scheelt het natuurlijk enorm in de kosten in een gezin met 4 sportende pubers. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Ontslag

De juf en het koekje

Een nieuwe werkplek