Onze hypotheek gaat veranderen

Aan het eind van het jaar, loopt de periode waarvoor wij onze rente hebben vastgezet af, fijn! We hebben meerdere malen berekend en nagevraagd of we dit al eerder konden openbreken, afkopen, hoe het zit met rentemiddeling..., maar iedere keer was veranderen onder de streep toch onvoordeliger dan alles laten zoals het was.

Onze hypotheek bestaat uit twee delen. Een spaarhypotheek, en een aflossingsvrij gedeelte. Voor de spaarhypotheek is het huidige rentepercentage van 5,25% niet zo gek. Voor het aflossingsvrije gedeelte, dat groter is, is het echter dramatisch als je uitrekent wat je over de gehele looptijd aan rente betaald.
Gelukkig zitten manlief en ik behoorlijk op één lijn als het gaat om tevreden zijn met genoeg, ipv altijd maar streven naar meer. Dat heeft ervoor gezorgd dat we -toen onze ogen zo'n anderhalf jaar geleden open gingen- regelmatig een stukje hypotheek kunnen aflossen.
Ja, dat doen we dus op het aflossingsvrije gedeelte. Ik weet dat het ook mogelijk moet zijn om bij te storten in de spaarhypotheek en dat dit op langere termijn beter uitpakt. Maar iedere keer onze maandlasten iets zien dalen, werkt toch wel lekker motiverend.

Wij hebben onze hypotheek destijds met een NHG afgesloten. Achteraf gezien jammer, want door onze aflossingen en het feit dat de waarde van ons huis behoorlijk is gestegen, hadden we zonder deze garantie, een risicoklasse omlaag gekund, wat ook weer voordeliger zou zijn. Maar ja, daar hebben we nu niks meer aan.

Goed, verhuizen staat vooralsnog helemaal niet op de planning. De rente van 5,25% hebben wij destijds voor 10 jaar vastgezet. Dat vonden we namelijk een goed idee, want op onze vorige hypotheek betaalden we nog meer rente! Als we het nu weer voor 10 jaar vastzetten, betalen we...1,79% aan rente!!! Dat is een aanzienlijk verschil. De precieze cijfers heb ik zo niet bij de hand, maar het aflossingsvrije gedeelte van onze hypotheek bedraagt ongeveer nog een ton. Dat betekent dat we flink omlaag zullen gaan in de maandlasten voor dit gedeelte van de hypotheek. Maar voor de spaarhypotheek zal dit een hogere inleg betekenen om aan het eind van de rit op hetzelfde bedrag uit te komen, verwacht ik. Hoe een en ander zich tot elkaar verhoudt, heb ik nog niet uitgerekend.

Er zijn natuurlijk ook andere opties. Nu de rentevaste periode verloopt, is het mogelijk de hypotheek over te sluiten bij een andere aanbieder. Ik ben over onze huidige aanbieder best tevreden en voor zover ik het kan beoordelen, is oversluiten niet direct voordeliger. De hypotheekvorm aanpassen, klinkt me interessanter in de oren. Misschien toch eens overwegen of we van dat aflossingsvrije gedeelte af kunnen komen...

Enfin, de hypotheekverstrekker komt binnenkort met een nieuw rente-aanbod. Ik wacht dat eerst maar eens even af, maar ga me ondertussen wel alvast wat meer oriënteren op alle voor- en nadelen.

Welke hypotheekvorm heb jij, en wat zijn daar volgens jou de voordelen (of nadelen) van?

Reacties

 1. Goed dat jullie er zo mee bezig zijn. Weet je wanneer je dat rente-aanbod van je bank kunt verwachten? Wij zaten een paar jaar geleden in dezelfde situatie en ik herinner me dat ze een maand voor de datum dat de rente afliep met een nieuw voorstel kwamen. Te kort om andere dingen te regelen. Ik zou als ik jullie was alles al uitgezocht hebben en dan het rentevoorstel afwachten. Dan kun je meteen schakelen als het jullie niet aan staat. Zeker als je er ook over denkt om over te stappen naar een andere hypotheekvorm. Veel succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hmm, dat is een goed aandachtspunt. We hebben bericht gekregen dat er 'binnenkort' een rente-aanbod onze kant op komt. Als dat inderdaad pas zo kort voor de rente afloopt gepresenteerd wordt, ga ik toch maar vast eens wat gedetailleerder met mijn speur- en rekenwerk aan de slag. Bedankt voor de tip!

   Verwijderen
 2. Je kunt ook beide delen omzetten naar een andere vorm en het voorbereiden daarvan zou ik niet te lang meer wachten. Door het wegvallen van de tijdklemmen voor de spaarhypotheek, kun je deze omzetten naar een andere vorm zonder bijkomende kosten. Dit moet je wel op tijd aangeven, want binnen 3 maanden voor het verlopen van de rentevaste periode mag je niets meer veranderen. Succes, Irene

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben me daar inderdaad op aan het oriënteren. Die termijn val 3 maanden ben ik overigens nog nergens tegengekomen hoewel ik al aardig wat kleine lettertjes onder ogen heb gehad, inmiddels. Geldt die termijn bij iedere hypotheekverstrekker?

   Verwijderen
 3. Het is misschien lastig, maar leg je emotie aan de kant met betrekking tot het aflossingsvrije deel. Aflossen kan je (blijkbaar) prima zelf, door de lening aflossingsvrij te houden hou je zelf grip op je maandlasten. Dus lekker voor 20 jaar vastzetten. Voor het spaardeel is het wel interessant om te gaan kijken wat het kost om deze om te zetten naar een annuïteiten deel, vaak net iets minder lasten. Maar wel veel flexibeler qua aflos regels. Dan kan je extra aflossen op dat deel, en zie je echt resultaat met betrekking tot lagere maandlasten na elke aflossing.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zeker een van de opties die ik onderzoek, hoewel ik 10 jaar vastzetten wel echt maximaal vind. Binnen 20 jaar moet dat deel echt wel afgelost kunnen zijn. Van spaar- naar annuïteitenhypotheek..., ik kom er nog niet helemaal uit. Ik ga nog navragen in hoeverre inkorten van de looptijd op termijn nog een optie kan zijn. Wordt vervolgd :).

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Een inkomen van meer dan drie keer modaal

Voorraad op de plank: goedkoop of duurkoop?

Opnieuw in loondienst