Inkomsten uit de moestuin

Sinds een paar jaar huur ik een moestuin. Zo'n 90 m2, prima formaat. Het tuinieren doe ik samen met iemand anders, in mijn eentje was het een aardig tijdrovend karwei geweest.

September is over het algemeen de maand waarin we de meeste dingen oogsten. Natuurlijk eten we heel de zomer regelmatig uit de tuin, maar nu lijkt het of alles tegelijkertijd klaar is, en langzamerhand beginnen we de tuin winterklaar te maken.

Achterin de tuin hebben de stokbonen welig getierd. Ik heb de oogst niet in kilo's bijgehouden maar kan je wel vertellen dat we er met twee huishoudens behoorlijk vaak van gegeten hebben. Bovendien liggen er nog meerdere geblancheerde porties in de vriezer te wachten. Maar nu zijn de planten echt wel uitgebloeid. De paar bonen die er nog ontstaan, blijven klein en worden niet meer groen. Tijd om de planten te rooien.

Terwijl ik de planten afknipte (voor de moestuinierders onder ons: laat de wortel lekker in de grond zitten. Daar zitten knolletjes aan die stikstof gaan afgeven aan de grond.), vroeg ik me af in hoeverre een moestuin nu echt rendabel is.

En daar is natuurlijk geen eenduidig antwoord op te geven.
Als ik kijk naar de kosten die we maken gedurende het jaar, vallen me die erg mee. De huur is 25 euro per jaar. Belachelijk laag, maar dat ga ik het bestuur niet vertellen ;).
Zaden kopen we vrijwel allemaal bij de Lidl. Meer dan 2 euro per pakje of zakje zijn we niet kwijt, en een pakje/zakje gaat vrijwel nooit in 1 jaar leeg. We zaaien niet alles voor, regelmatig gaan we voor gemak en kopen we kleine plantjes. Dit doen we altijd op de markt, waar je voor een traytje van 12 plantjes ook maar een euro a 2-3 (afhankelijk van wat je precies koopt) aan kwijt zijn.
Ik schat de totale investering per jaar rond de 50 euro. Daar moet ik dan wel bij zeggen dat we behoorlijk saaie moestuinierders zijn. Spannende zaken als witte bieten, gele wortels en gestreepte courgettes zijn aan ons niet besteed.

Natuurlijk valt hier het een en ander op aan te merken. Gereedschap bijvoorbeeld, kost behoorlijk wat. Behalve als je zoals ik een opa had, die fervent tuinierde. Ik spit de tuin om met dezelfde spade waarmee mijn opa dit in de oorlog deed. En ook vrijwel al het andere gereedschap komt uit de erfenis van mijn opa. Noem het maar sentimenteel, maar ik vind het een fantastisch idee en sta er regelmatig bij stil als ik in de tuin werk. Maar terug naar de essentie van dit blog: gereedschap reken ik 0 euro.

Verder vinden we het een uitdaging om zoveel mogelijk met kosteloos materiaal te werken. Planken van een oude schutting hebben we vertimmerd tot gereedschapsbak. Oude vitrage werkt uitstekend als bescherming tegen vogels en vliegen. Oude bouwemmers zijn multi-inzetbaar... kortom, overige kosten hebben we eigenlijk niet. Je zou tijd nog mee kunnen rekenen, maar omdat ik het heerlijk ontspannend vind om even 'uit mijn hoofd' te stappen en lekker met mijn handen te werken in de tuin, vind ik tijd hier niet tellen als geldelijke investering.

En als je met al die parameters rekening houdt, loont een moestuin zeker de moeite. Ik oogstte vandaag bijvoorbeeld 5 pompoenen. Gisteren zag ik bij AH dat een pompoen 4 euro kost. Dat is dus een oogst van 20 euro, ervan uitgaande dat pompoenen elders niet extreem veel goedkoper zijn. Een hele zomer sla uit eigen tuin, zal ook wel ongeveer dat bedrag opleveren. We hebben zeker voor 10 euro aan bonen geoogst en dan heb je de investering er alweer uit.

Natuurlijk hebben we nog veel meer gewassen geoogst. En ook veel zacht fruit. Kilo's rode bessen bijvoorbeeld, in de winkel goed voor tientallen euro's. Bovendien staat er nog aardig wat boerenkool en winterprei...

Ik zeg: de moestuin mag blijven! Alleen maar plezier van, en ook nog eens flink besparen op etenswaren... ik kan het iedereen aanraden.

Heb jij een hobby waarmee je indirect geld verdiend?

Reacties

 1. Super fijn dat het zoveel oplevert. Ik hou van moestuinen.

  Zelf heb ik - nog - geen hobby die geld oplevert, buiten mijn blog om dan, jammer genoeg!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het voelt ook echt als een dubbele winst: ik geniet er enorm van én bespaar flink wat euro's op mijn boodschappen. Geld verdienen met je blog, kan ook een leuke hobby zijn!

   Verwijderen
 2. Wat super leuk! Ik kan het me helemaal voorstellen. Wij hadden in het verleden een heel klein moestuintje. Gewoon voor de leuk. Dus dat was zeker niet voor de opbrengst, maar meer een plekje waar we lekker naar toe konden om buiten te zijn. Hoop dat we volgend jaar in onze tuin zo'n hoekje in kunnen richten.
  En een hobby waarmee ik geld verdien? Nee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik jullie blog zo lees, dan denk ik dat het zeker mogelijk moet zijn om in jullie nieuwe tuin een hoek(je) in te richten al moestuin. Heerlijk lijkt me dat, een moestuin aan huis!

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Ontslag

De juf en het koekje

Een nieuwe werkplek