Hoe bevalt mijn bestaan als zzp'er?

Enkele maanden geleden besloot ik mijn ontslag in te dienen. 16 jaar had ik in parttime loondienst gewerkt, met daarnaast sinds 12 jaar een klein inkomen als zzp'er. Mijn baan in loondienst slokte in de loop der jaren steeds meer tijd op. Tijd die niet gecompenseerd werd in geld of vrije uren. Bovendien veranderde mijn functie in de loop der jaren steeds meer. Door bezuinigingen kwamen er steeds meer taken op mijn bordje. Taken die mij niet bepaald een positieve energie gaven. Veel administratie, veel interne vergaderingen over zaken waar ik eigenlijk niks mee te maken had en ook niet mee te maken wilde hebben, veel overleg met derde partijen, en daarmee steeds minder tijd voor de creatievere kant van mijn werk. Tel daar een directeur bij op die leiding geven en taken delegeren nogal eens met elkaar verwarde, een 8 tot 5 mentaliteit predikte maar zelf vaak na 8 uur verscheen en voor 5 uur verdween..., ik vond het wel genoeg geweest.

Mijn afscheid op de werkvloer viel samen met het begin van de zomervakantie. Handig, ik was nu niet de enige die maandag niet terug zou komen :). Bovendien had ik met een aantal collega's zulk goed contact dat de appjes gewoon over en weer bleven vliegen, echt als afscheid voelde het dus niet eens. Ik dacht: 'dat komt vast wel na de zomervakantie. Als iedereen weer met frisse moed begint, en ik daar niet meer bij hoor'. Maar inmiddels is de zomervakantie toch echt wel voorbij, begrijp ik dat die 'frisse moed' bij de blijvende (oud)collega's behoorlijk tegenviel en heb ik mijn werk nog geen seconde gemist.

Ik was vooraf wat huiverig over het missen van mijn collega's. Want al waren mijn taken op het werk niet bepaald uitdagend meer, met veel collega's had ik enorm veel lol. We haalden grappen bij elkaar uit, maar hadden ook diepgaande gesprekken op zijn tijd. Af en toe dronken we een biertje bij deze of gene in de tuin... als zzp'er zou ik die gezelligheid niet meer hebben. Ik werk minstens 80% van mijn tijd vanuit huis. Nu blijkt dat ik dit heerlijk vind. Ik kan lunchen wanneer ik dit wil, als er iets op de school van mijn kinderen is (zoals de muziekvoorstelling eergisteren), kan ik snel even aanschuiven en ik krijg veel meer werk gedaan in minder tijd. Bovendien zijn mijn zzp-werkzaamheden veel interessanter, creatiever en uitdagender dan mijn taken in loondienst. Hoe leuk mijn oud-collega's ook waren, de vrijheid van het zzp-bestaan weegt toch zwaarder.

Financieel is het wel spannend nu mijn vaste inkomsten uit loondienst wegvallen. Die heb ik nog niet kunnen compenseren met het binnenhalen van genoeg nieuwe opdrachten. Op zich nog niet erg, ik had hier rekening mee gehouden en ik heb een buffer achter de hand. Toch merk ik dat me dat wel bezig houdt. Deze maand toch maar geen aflossing op de hypotheek gedaan, want je weet maar nooit... de financiële onzekerheid zit toch wel constant in mijn achterhoofd. Aan de andere kant gaan er ook totaal onverwachte deuren voor me open.

Gisteren vroeg iemand mij of ik toevallig de komende twee weken tijd had om bij te springen op haar werk. Haar werk is totaal anders dan mijn werk. Mijn creativiteit zit hem vooral op mentaal vlak, mijn werk gebeurt vooral achter mijn computer. Haar werk bevindt zich in de interieurstyling en zij is tijdens haar werk vooral fysiek actief bezig. Voor een grote kerstshow (ja, die worden nu blijkbaar allemaal al opgebouwd) moest nog heel veel worden ingericht en daar waren veel te weinig handen voor aanwezig. Of ik daar misschien bij kon helpen. Ik kon als zzp'er gewoon een factuur sturen. Toevallig heb ik volgende week een week zonder veel afspraken. De week daarna kan ik niet, maar ik heb toegezegd dat ik komende week wel zou kunnen helpen. En ik heb er zin in. Kerstbomen optuigen, een compleet elfjesbos inrichten, lekker prutsen met kerstverlichting... totaal ander werk dan ik normaal doe, maar wel iets dat mij al tijden erg leuk lijkt. Dankzij de vrijheid die ik als zzp-er heb, kan ik me deze kans nog veroorloven ook! En ik krijg er ook nog eens voor betaald.

Kortom, mijn bestaan als zzp'er bevalt me tot nu toe heel goed. Ik ben blij dat ik de stap heb durven nemen.


Reacties

  1. Is totaal iets anders kerstbomen op tuigen. Ik had ook niet afgelost en gezorgd voor buffer in onzekere tijden. Maar fijn dat je werk hebt. en zo erg is het niet om een weekje tussen de kerst spullen te werken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Absoluut niet erg, inderdaad. Heerlijk zelfs! En inderdaad, het is nog werk ook, hoewel ik me voelde als een kind in de spreekwoordelijke snoepwinkel.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Ontslag

De juf en het koekje

Een nieuwe werkplek