Een zuinige leefstijl

Ik schreef al eerder tussen neus en lippen door dat wij er altijd al een wat zuinige leefstijl op na hebben gehouden. Niet eens bewust, meer omdat goed voorbeeld blijkbaar goed deed volgen. Onder zuinig versta ik overigens niet zuinig in de zin van onszelf niks gunnen en voor een dubbeltje eersterangs willen zitten. Het zit hem meer in dingen die op de een of andere manier geld besparen, en die voor ons heel vanzelfsprekend zijn, zonder dat we het gevoel hebben onszelf of anderen tekort te doen. Een willekeurige greep:


  • De was hangend drogen. Bij voorkeur lekker in de tuin, maar bij slecht weer hang ik de was in het trapgat van de zoldertrap. Ook dan is het binnen een dag droog. Natuurlijk kost het meer tijd om de was op te hangen en weer af te halen, dan het in de droger te mikken. Maar daar staat tegenover dat het op jaarbasis voor ons toch al snel een besparing van een kleine 100 euro is. We hebben een condensdroger uit 2010, een paar jaar geleden zeer voordelig van iemand over kunnen kopen. Ik doe hem nog niet weg, af en toe (bijvoorbeeld vorig winter toen we alle zes tegelijkertijd geveld waren door een buikgriepvirus) komt hij toch wel van pas. Maar als hij stuk gaat, denk ik niet dat we hem vervangen. 
  • De fiets pakken. Ja, we hebben een auto. Manlief gebruikt hem om de dag om op zijn werk te komen. Dit kost hem met de auto namelijk een kwartier, en met openbaar vervoer bijna anderhalf uur. Tijd is ook wat waard! De dagen dat hij de auto niet gebruikt, kan ik hem dus gebruiken. Doe ik zelden! Weer of geen weer, ik vind fietsen veel prettiger. Bovendien gaat het in de stad waar wij wonen vaak ook nog sneller. Uiteraard gebruik ik de auto wel als ik voor mijn werk op pad moet (het hele land door), maar dat is zeer sporadisch. Wat op de fiets kan, gebeurt op fiets. 
  • Abonnementen. Als we een abonnement afsluiten, kijken we altijd naar de voordeligste oplossing. Nadat we uiteraard gekeken hebben of zo'n abonnement het geld überhaupt waard is.  Ik ben dol op lezen, en vind Flow een fijn blad. Mijn abonnement kost me geen cent, doordat ik van iemand een tijdschriftenbon cadeau heb gekregen, waarmee ik een abonnement kon afsluiten. Voor mijn telefoon (sim-only) betaal ik 3 euro per maand. Daarvoor krijg ik 100 belminuten. Een internetverbinding heb ik niet nodig. Ik werk meestal vanuit huis en kan gewoon op WiFi. De keren dat dit niet kan..., ben ik gewoon niet online bereikbaar. Wie is er niet offline groot geworden? 
  • Veranderen van energieleverancier. Doen we jaarlijks, waarbij we met plezier gebruik maken van de verschillende welkomstaanbiedingen. Scheelde ons dit jaar 200 euro. 
  • Eten en drinken. Een wijntje? Heerlijk, maar niet die vreselijk dure van merk zus en zo uit dat perfecte wijnjaar. Bier? Lekker, alleen kopen in de aanbieding. Groente? Absolute noodzaak, maar die bieten kan ik zelf ook koken en raspen. Koekje? Mjammie, vooral zelfgebakken zijn ze lekker! 
  • Tweedehands. Mijn zus is haar kleding zat? Ik kom eraan! Om vervolgens met een flink gevulde kledingtas weer huiswaarts te keren. Nichtje is uit haar kleding gegroeid? Mooi, dan past dochter het perfect. En aangezien Schoonzus nogal van de merkkleding is en erg snel vind dat Nichtje uit haar kleding is gegroeid, hoor je Dochter niet klagen. Kleding van de hipste merken, die eruit ziet als nieuw... Onze eettafel is ook een tweedehands exemplaar. Overgenomen van een vrouw die er dolgraag vanaf wilde omdat haar afschuwelijke ex hem zelf had gemaakt. En zo zijn er in huize Genoegzaam nog veel meer tweedehands spullen te vinden. 
  • Douchen. We stinken niet, onze haren zijn niet vet..., we zien er over het algemeen uit om door een ringetje te halen maar ik zal een geheim verklappen..., we douchen niet dagelijks. Na het sporten uiteraard wel, maar als daarna een werkdag volgt die vooral uit computerwerk bestaat, dan is een simpel wasbeurtje 's avonds voldoende. Ik heb jarenlang iedere ochtend gedoucht onder het mom van 'anders word ik niet wakker' (yup, avondmens hier!), tot ik al gapend tijdens mijn ontbijt een helder moment had en me afvroeg wie ik eigenlijk voor de gek hield. Ik was immers nog steeds niet wakker. Sinds ik om de dag douche, is mijn huid enorm opgeknapt en ben ik nog steeds een avondmens :).
Ben jij van nature zuinig of heb je het gevoel dat je daar veel moeite voor moet doen?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ontslag

De juf en het koekje

Een nieuwe werkplek